Categories
actes i activitats a calella articles amb video dia a dia formació i educació opinió

#kfe05 “Jovent amb talent”: les conclusions #1

“Jovent amb Talent” va reunir a una vintena de persones interessades en el futur dels nostres joves, amb la voluntat de plantejar una proposta per promocionar les actituds positives, més enllà de les estrictament acadèmiques. Estava convençut que la tertúlia no seria bufar i fer ampolles, i així va ser. En moments calia reprendre el fil de la conversa i intentar redreçar el camí. Els objectius eren ambiciosos. El meu guió de treball no va ser gaire eficient, no vaig saber transmetre amb claredat alguns dels aspectes clau per progressar al ritme que pretenia. Tot i això, vaig treure’n algunes indicacions que no havia tingut en compte. Com sempre, la força del grup suma. Gràcies a tots els participants!

Més que fer un resum literal del que va ser la sessió (si això és el que us interesa, podeu escoltar o descarregar el podcast de la tertúlia), en aquest document intentaré (amb l’ajuda d’aquells que volgueu), anar un pas més enllà i acotar una proposta concreta integrant aquelles suggerències sorgides de la sessió. Anem per la primera part:

Tots vam estar d’acord en descartar el mot “premi” per les seves connotacions competitives, com a mínim per les categories més joves. Vam trobar més adient utilitzar: reconeixement públic i incentius.

Les actuacions que es defineixin no poden ser les mateixes per totes les edats. Per això es van proposar 4 categories: Primària, Secundària, Batxillerat i Joves de 16-18 a anys.

Vam definir quines podrien ser les actituds positives que cal fomentar:  ecologisme i medi ambient, respecte, empatia, tolerància, acceptació de la diferencia, convivència, esforç, respecte per l’entorn, participació, solidaritat, compartir, emprenedoria… Encara que la llista va quedar incompleta.

La necessitat de definir aquestes actituds positives va aparèixer en diferents moments. Tot i la dificultat, caldria desenvolupar aquesta llista i llavors adaptar-la a les diferents categories.

A partir d’aquí, van obrir-se dues línies d’actuació:

  1. Definir anualment una actitud positiva i treballar-la des dels diferents estaments municipals
  2. Treballar-les des d’una globalitat, sense concretar-ne cap

Personalment veig molt més viable la segona opció. Implica menys feina de preparació, permet una continuïtat històrica i permet que els mestres/tutors/professors/monitors abordin una actitud positiva des d’un cas real sorgit a l’aula i no des d’una imposició de l’exterior.

Considero que aquest model obert pot afavorir la implicació de més persones en el procés ja que els converteix en partíceps. Els responsables dels infants tindran un al·licient extra a l’hora de donar protagonisme a l’aula a aquells nens que hagin realitzat una bona acció. Crec que centrar-nos només en un aspecte limita la realitat.
Després d’escoltar el podcast i de meditar el contingut, m’atreveixo a presentar-vos el següent esquema obert a qualsevol variació per la categoria Primària

PRIMÀRIA

Qualsevol centre educatiu i entitat municipal pot participar en el projecte. En aquest cas, el premi es tradueix en reconeixement públic. Aquest reconeixement es materialitza en un acte públic a final de cada curs acadèmic on un representant municipal felicita personalment als alumnes que han rebut la distinció. Es crea una publicació impresa i online amb la llista dels infants. S’inclou una fotografia. Cada escola o entitat pot presentar diversos alumnes amb el següent format:

  • Nom i Cognoms del alumne, Edat, Centre/Entitat, Motiu per la seva distinció, Descripció
  • (exemple inventat): La Marta López i Bachs de 7 anys de l’Escola Salicrú, nominada per la seva solidaritat ajudant a companys nouvinguts a fer els deures a la Biblioteca.

(També es podrien enregistrar uns petits videos dels alumnes explicant el que han fet). Els mestres són els qui decideixen els alumnes nominats. No considero una obligació nominar alumnes però tampoc seria adient abusar-ne, un excés de reconeixement devaluaria el projecte. Per ser pràctics poder seria convenient definir un màxim de 3 alumnes per grup classe.

Alguna suggerència? Algun error? Al proper article les resta de categories…

En relació a la sessió que vam tenir, s’ha obert un projecte per recaptar diners per publicar un llibre amb totes les activitats del #kfe04 y també el #kfe04…

Articles Relacionats:

3 respostes a “#kfe05 “Jovent amb talent”: les conclusions #1”

Fantàstic!! estic totalment d’acord, de fet és el que jo defensava: no limitar el reconeixement a uns quants valors determinats, si no cal!!. Tots sabem què és una actitud positiva, és un concepte una mica abstracte i per tant difícil de definir i el que és pitjor injust, perquè sempre quedaria alguna cosa al tinter.
Crec que també seria interessant que per part de l’ajuntament es fes com una mena (no sé com dir-ho) un llistat permanent en el que s’anessin afegint els “reconeguts” cada any i posar-la en un lloc públic. És tan fàcil com posar-ho per exemple als panels d’informació nous. I més barat impossible!! Felicitats per la feina feta, Christian!!

L’altre dia en el programa de Tv3 Mestres en una escola es feien a final de curs els premis a l’esforç, on es feia reconeixement públic als qui més s’esforcen no necessàriament als millors alumnes, tb seria una opció de reconeixement junt amb les ja exposades que em semblen bé.

@Bea si, la llista de ‘nominats’ està inclosa la frsae: “Es crea una publicació impresa i online amb la llista dels infants. S’inclou una fotografia.” amb la teva suggerència d’afegir una fotografia, tal com vas comentar a la sessió.

@Alfred també vaig veure el capítol de la sèrie de TV3 “Mestres” amb els premis a l’esforç. No coneixia la seva existència i em va semblar una acció excel·lent. L’esforç com a actitud positiva, també està inclosa a la llista de bones actituds que caldria fomentar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.