Categories
articles amb video dia a dia formació i educació opinió

Com el fenomen #breakoutedu s’està expandint per les nostres terres…


Quan al mes de setembre del 2015 vaig descobrir el projecte liderat per en James Sanders www.breakoutedu.com vaig enamorar-me’n en qüestió de segons. La seva comunitat ha crescut exponencialment, en aquest moment al seu grup de Facebook hi ha més de 5000 membres molt actius! i estic molt content de formar-ne part des dels seus inicis. Breakoutedu tracta de dissenyar experiències educatius mitjançant un joc immersiu derivat dels populars Escape Rooms que s’estan obrint com a espais d’oci a diverses ciutats d’arreu del món. En aquest cas, en comptes d’haver de sortir d’una habitació tancada, l’objectiu consisteix en obrir una caixa tancada amb candaus. Per aconseguir-ho cal resoldre problemes i enigmes que ens proporcionen els diversos codis per anar obrint els candaus. Podeu escoltar aquesta breu noticia al programa de Catalunya Ràdio, Generació Digital on parlem una mica més de #breakoutedu. Doncs bé, per poder provar els jocs que oferien llavors (tot just 3 o 4), vaig decidir invertir 99$ i comprar un kit amb el material necessari. Malauradament no estaven preparats ( i encara no ho estan), per enviar-me des dels EUA una caixa de fusta plena de candaus. Després d’un correu electrònic insistint en el tema, en James es va mostrar encuriosit pel meu interès i al cap d’un dies vam concertar una videoconferència Sant Franscisco-Calella. Amb nou hores de difèrencia, jo acabava la meva jornada laboral i ell tot just la començava. D’aquella xerrada em van sorprende tres anècdotes: en James havia estat el primer professor en utiltizar el chromebooks de google en un entorn 1×1 l’any 2011, havia treballat en un equip d’educació pel president Barack Obama i parlava amb mi mentre feia exercici sobre una màquina de steps. La meva pregunta va ser: “Are you actually doing exercise?” i la seva resposta amb una cara d’estranyesa desbordant va ser: “Yes…”. Suposo que vaig quedar com un panoli i també suposo que per un tipus com ell, que acostuma a viatjar per tot el món, allò era una pràctica molt habitual (feu un cop d’ull al seu canal de youtube), però bé, jo no vaig poder evitar la meva innocència. A part de preguntar-me sobre qüestions relatives a la professió docent, vam acordar que jo faria una llista de tot el material bàsic d’un kit de breakoutedu amb enllaços a amazon.es i que ell la supervisaria, per compravar que el material fos funcional. Malgrat els inevitables errors en el disseny de les meus primers breakouts, des de llavors he dissenyat tres jocs breakoutedu que funcionen perfectament. Quan parles amb altres docents sobre el procés d’assaig i error inherent a la innovació, m’adono de la sort d’estar treballant on sóc. Tinc un equip directiu flexible que em dona suport en tot el que cal i tinc uns companys avesats a l’experimentació disposats a ajudar incondicionalment. Gràcies nois!

Tornant als joc que he dissenyat: dos ja formen part del directori oficial de breakoutedu. Són “La Caja Misteriosa” i “La Caja Misteriosa 2”, per alumnes de Cicle Superior de primària, (són els primers jocs que no són en anglès que ha acceptat la comunitat de Breakoutedu!), i un anomenat “El Apatovirus”, [editat 26/05/17: ara ja disposa de diverses variants] amb l’ajuda d’en Natxo Maté, un docent crack valencià apassionat pel joc amb qui vaig connectar en un esdeveniment per la Fundació Jaume Bofill. Ara per ara, que tingui constància, en Natxo n’ha dissenyat un altre inspirat en la sèrie de TVE, “El Ministerio del Tiempo” y sembla que després dels darrers tallers que hem fet, hi ha gent que ja s’ha interessat a reproduir l’experiència. Al vídeos i fotos adjuntes veureu uns alumnes de tercer d’ESO de l’Escola Pia de Calella jugant a “El Apatovirus”…

Si en voleu saber més o voleu viure l’experiència en primera persona, en podem parlar! L’Esola Pia de Mataró ja m’ha demanat que els organitzi un breu taller de gamificació i probablement tindrem temps de provar “El Apatovirus”.

Articles Relacionats:

4 respostes a “Com el fenomen #breakoutedu s’està expandint per les nostres terres…”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.