Categories
dia a dia formació i educació opinió

Internet ens fa més estúpids?

cHristian negre i walczakEls tòpics que es repeteixen massa sovint, acaben molestant. I encara molesten més si no són certs. Per desmuntar-los, no n’hi ha prou amb intuïció i bona fe; calen uns arguments sòlids per desacreditar-los, o millor encara, un fonament científic…

Fa temps que justifico la meva manca de memòria en favor d’una certa habilitat online:

–  “No saps on està tal lloc o tal altre?!” – em retreu el tertulià anònim.
–  “Doncs no n’estic segur, però puc descobrir-ho ràpidament! Només em cal Internet.” De fet, en qüestió de minuts, no només li puc dir exactament on està, sinó com arribar-hi, quant ens costaria fer el trajecte i una llista de restaurants i activitats recomanades.
– “Moltes maquinetes, però no saber això, Déu n’hi do!” Llavors arriba l’argument estrella del tertulià anònim, la mare de tots els ous, la divinitat feta paraules: “Això és cultura general!”
– ”Clar, això d’Internet no és cultura… de fet, ens està convertint en estúpids, oi?” I aquí és on perdo la partida, on em mancaven els arguments demolidors…

Si sou dels qui teniu la intuïció però us mancava el fonament científic (com un servidor), us cito alguns arguments que us ajudaran a  corroborar la vostra resposta negativa al tòpic: “Internet ens fa més estúpids?”

  • Des de que tenim Internet, els resultats de les proves de Coeficient Intel·lectual han millorat, tan a nivell individual com de grup.
  • Una de les propietats més extraordinàries del cervell és la seva plasticitat, la seva capacitat d’adaptar-se als canvis.
  • S’ha demostrat que la nostra memòria està canviant. Ara recordem millor procediments que dades. Sembla que el nostre cervell s’està adonant que tenim accés a Internet a qualsevol lloc i moment; ara es preocupa més de recordar els procediments per accedir a les dades que de les mateixes dades.
  • La nostra capacitat d’atenció s’està reduint, però estem augmentant la velocitat amb que ens centrem en un tema, en que focalitzem l’atenció.

Aquestes i altres dades citades al text estan extretes del podcast “El caparazón” de la Doctora Dolors Reig titulat: “Inteligencia Aumentada en Internet”. Temps enrere, un tal Sòcrates, ja va manifestar a un tal Plató la seva por a perdre la memòria davant l’aparició de l’escriptura… Segons Internet no els va anar tan malament…

(*) Fotografia original de Xavier Cáliz

Article publicat a rebat.cat

Articles Relacionats:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.