Entrevista en el podcast de la Academia de Innovación Pedagógica de Microsoft y Critertec de Colombia

Hace unos meses, Juan José Murillo y sus compañeros de Critertec, una empresa con sede en Bogotá, me invitaron a participar en su podcast. Critertec que se dedica, entre otros aspectos, a generar espacios de formación para que profesores de zonas de bajos recursos y/o rurales cuenten con herramientas para transformar sus dinámicas de aula y mejorar la calidad de sus expericias de enseñanza. Por supuesto acepté encantado.

Publicat dins de formació i educació, opinió | Etiquetat com a , , , , , , , , | Deixa un comentari

Una conversa amb Dani Amo: “Ludificació amb Christian Negre: aprendre jugant a l’aula”

Captura de pantalla de la web de la Fundació.cat amb una rticle de la Mercè Molist i una foto d’en Dani Amo

Fa unes setmanes en Dani Amo, investigador a la Universitat Ramon Llull, crack, especialista en anàlisi de dades, privadesa i responsable d’un podcast que sempre recomano i en el que han participat desenes de persones, moltes que ja coneixia abans i que són referents de pais en els seus àmbits (ho dic seriosament!) i altres que m’ha permès descobrir; va convidar-me a tenir una conversa amb ell al capítol 22 de Connecta amb Dani Amo titulat: “Ludificació amb Chrsitian Negre: aprenent jugant a l’aula”. Podeu escoltar l’entrevista, però us recomano (també) la subscripció al seu podcast on segur que trobareu alguna conversa apassionant sobre humanitat, tecnologia i privadesa.

Fa uns dies la Fundació Punt Cat va publicar noticia de la conversa a la seva pàgina principal!

Publicat dins de dia a dia, formació i educació, opinió | Etiquetat com a , , , , | Deixa un comentari

Applejux – Tu no ets la teva selfie (Liliana Arroyo + Dani Amo)

Play

Vaig connectar per primera vegada amb en Dani Amo en una formació que feiem tots dos (de profes) sobre ludificació fa uns quants anys enrera a l’Escola Pia de Mataró. Al 2018 vam tornar a coincidir a Madrid en un “tinglado” de Google for Education. Des de llavors he seguit el seu podcast sobre cultural digital i privacitat on hi participen referents nacionals. L’he recomanat i recomano sovint. M’ha fet reflexionar sobre la problemàtica de l’assimetria de poder en el món de la indústria digital. Tot i no conèixer a la Liliana Arroyo personalment, havia coincidit amb ella en algun dels #cafedigital16 que va organitzar la Meius Ferrés durant els mesos del primer confinament del 2020.

Aquest capítol de “Música per reflexionar” conté fragments de la conversa d’en Dani i la Liliana Arroyo al capítol 18 de “Connecta amb Dani Amo” a partir del seu llibre “Tu no ets la teva selfie: 9 secrets digitals que tothom viu i ningú explica” publicat per Pagès editors i que, tal com comenta en Dani, podria ser la Biblia de Internet, tot i que jo el veig més aviat com la crònica distòpica dels qui vam viure els primers anys de la democratització a l’accés a Internet a occident. Malgrat el bany de realitat, encara hi ha esperança…

“[…] Has de ser capaç de no quedar-te amb el primer que llegeixes i contrastar; però clar, és molt més fàcil quedar-se amb el que confirma allò que ja creus”

El llibre recull reflexions de diversos joves. Algunes tan lúcides com la d’aquest noi de vint-i-dos anys. Més “Música per reflexionar”…

Music by: Greentea Peng, Sons of Kemet, Lee “Scratch” Perry, Fila Brazillia, United Future Organization, John Coltrane & John Hartman, Cal Tjader & Anita O’Day, Innerzone Orchestra, and José Padilla

Publicat dins de música per descarregar | Etiquetat com a , , , , , , , , | Deixa un comentari

Crear un índex de continguts dinàmic pel teu document de text en 3 minuts…

La gran majoria d’editors de text (Docs, Pages, Word, Writer…), permeten crear un index automàtic en pocs minuts. He vist diverses solucions estranyes creant documents d’índex per separat fins i tot en Treball Finals de Grau, Màster o Recerca a Batxillerat. He vist fotocòpies amb pautes una mica rupestres per fer quelcom que es pot fer en el mateix document de text i que, a més, ajusta automàticament els números de pàgina malgrat vagin canviant a mesura que escrius o fas canvis. A vegades, (malgrat sembli estrany), la tecnologia ens ajuda!

Publicat dins de articles amb video, consells d'aula, formació i educació | Etiquetat com a , , , , | Deixa un comentari

Masters of Communication – print’n’play editable

Un joc print’n’play és aquell joc de taula que està preparat per imprimir, retallar i jugar.

Dins la ludificació Masters of Communication per una assignatura d’Educació Visual i Plàstica que prenia la història de la comunicació com a narrativa, vaig desenvolupar una versió del joc de cartes Timeline amb 44 descobriments o invents tecnològics clau per a definir la societat de la informació contemporània. Dins de la ludificació, l’objectiu cooperatiu del grup classe, era recuperar aquests 44 elements a mesura que anaven superant tasques obligatòries o opcionals. Així, de mica en mica, anaven aconseguint cartes per anar afegint al joc. El joc funciona també funciona autònomament i us pot servir per jugar, ampliar o utilitzar de plantilla per crear el vostre joc amb els continguts que creieu convenients.

Podeu fer-vos una còpia editable de tot el joc. Està fet en una presentació de Google Slides. Per imprimir-lo, aneu al menú “Fitxer”, escolliu l’opció “Configuració de la impressió i prvisualització” i escolliu alguna de les opcions de “Fullet amb número de diapositives”. Quantes més diapositives, més petites seran las cartes resultants. Slides crearà un document pdf amb diverses cartes preparat per imprimir!

Inspirat en el joc de taula Timeline, aquesta adaptació està subjecte a una llicència de Creative Commons que permet utilitzar i modificar lliurement el joc per anar fent créixer el projecte.

Publicat dins de consells d'aula, formació i educació | Etiquetat com a , , , , | Deixa un comentari