Hace unos meses, Juan José Murillo y sus compañeros de Critertec, una empresa con sede en Bogotá, me invitaron a participar en su podcast. Critertec que se dedica, entre otros aspectos, a generar espacios de formación para que profesores de zonas de bajos recursos y/o rurales cuenten con herramientas para transformar sus dinámicas de aula y mejorar la calidad de sus expericias de enseñanza. Por supuesto acepté encantado.
Captura de pantalla de la web de la Fundació.cat amb una rticle de la Mercè Molist i una foto d’en Dani Amo
Fa unes setmanes en Dani Amo, investigador a la Universitat Ramon Llull, crack, especialista en anàlisi de dades, privadesa i responsable d’un podcast que sempre recomano i en el que han participat desenes de persones, moltes que ja coneixia abans i que són referents de pais en els seus àmbits (ho dic seriosament!) i altres que m’ha permès descobrir; va convidar-me a tenir una conversa amb ell al capítol 22 de Connecta amb Dani Amo titulat: “Ludificació amb Chrsitian Negre: aprenent jugant a l’aula”. Podeu escoltar l’entrevista, però us recomano (també) la subscripció al seu podcast on segur que trobareu alguna conversa apassionant sobre humanitat, tecnologia i privadesa.
🎧Aquesta setmana a la secció de creadors de contingut en català destaquem el podcast de @danielamof, Connecta amb Dani Amo. Especialment l’entrevista que li va fer a @applejux, docent de l’Escola Pia de Calella i expert en ensenyar mitjançant el joc.https://t.co/GSkjXIRKa6pic.twitter.com/aZSDg8I6Bv
“[…] Has de ser capaç de no quedar-te amb el primer que llegeixes i contrastar; però clar, és molt més fàcil quedar-se amb el que confirma allò que ja creus”
El llibre recull reflexions de diversos joves. Algunes tan lúcides com la d’aquest noi de vint-i-dos anys. Més “Música per reflexionar”…
La gran majoria d’editors de text (Docs, Pages, Word, Writer…), permeten crear un index automàtic en pocs minuts. He vist diverses solucions estranyes creant documents d’índex per separat fins i tot en Treball Finals de Grau, Màster o Recerca a Batxillerat. He vist fotocòpies amb pautes una mica rupestres per fer quelcom que es pot fer en el mateix document de text i que, a més, ajusta automàticament els números de pàgina malgrat vagin canviant a mesura que escrius o fas canvis. A vegades, (malgrat sembli estrany), la tecnologia ens ajuda!
Un joc print’n’play és aquell joc de taula que està preparat per imprimir, retallar i jugar.
Dins la ludificació Masters of Communication per una assignatura d’Educació Visual i Plàstica que prenia la història de la comunicació com a narrativa, vaig desenvolupar una versió del joc de cartes Timeline amb 44 descobriments o invents tecnològics clau per a definir la societat de la informació contemporània. Dins de la ludificació, l’objectiu cooperatiu del grup classe, era recuperar aquests 44 elements a mesura que anaven superant tasques obligatòries o opcionals. Així, de mica en mica, anaven aconseguint cartes per anar afegint al joc. El joc funciona també funciona autònomament i us pot servir per jugar, ampliar o utilitzar de plantilla per crear el vostre joc amb els continguts que creieu convenients.
Podeu fer-vos una còpia editable de tot el joc. Està fet en una presentació de Google Slides. Per imprimir-lo, aneu al menú “Fitxer”, escolliu l’opció “Configuració de la impressió i prvisualització” i escolliu alguna de les opcions de “Fullet amb número de diapositives”. Quantes més diapositives, més petites seran las cartes resultants. Slides crearà un document pdf amb diverses cartes preparat per imprimir!
Inspirat en el joc de taula Timeline, aquesta adaptació està subjecte a una llicència de Creative Commons que permet utilitzar i modificar lliurement el joc per anar fent créixer el projecte.