Categories
consells d'aula formació i educació opinió

Diferents escenaris d’ensenyament: una proposta integral i urgent. Construint els fonaments.

De las limitaciones, pueden nacer las oportunidades.
De les limitacions, poden aparèixer oportunitats.

Imaginem-nos que aquesta situació de confinament no es tornés a repetir i que l’escola presencial estigués totalment garantida. Valdria la pena seguir pensant en escenaris d’ensenyament híbrid o telemàtics? Jo crec que sí. En favor de la sostenibilitat, la societat s’ha adonat que havíem estat malbaratant combustible, hores i salut en masses desplaçaments evitables. Des dels centres educatius podem contribuir a evidenciar aquest canvi ajudant a alumnat i famílies a poder a conviure en aquesta realitat. En aquest sentit, estic pensant en una proposta de trajectòria:

 • integral: d’educació infantil a batxillerat,
 • flexible: capaç d’adaptar-se als tres possibles escenaris,
 • progressiva: amb previsió de creixement.

L’escenari hipotètic

Tenint en compte el concepte de Maduresa Digital, (transformació de l’educació amb l’ús de la tecnologia), plantejo un escenari hipotètic d’una escola d’infantil i primària que es troba en la fase d’increment on es realitzen activitats en què les TIC comporten alguna millora funcional però sense canviar la metodologia. Un exemple és la cerca d’informació utilitzant un cercador a Internet.

En canvi, la de secundària es considera en fase de modificació, ja que s’adopta una manera diferent de dissenyar les activitats, fent que siguin més significatives. Es proposa a l’alumnat que creï nous continguts a partir d’aplicacions senzilles i presenti la informació utilitzant tecnologies diverses.

Suposem que aquesta escola te previst iniciar el proper setembre de manera presencial. Aquest és el punt de partida.

Aspectes generals

Les següents accions i indicacions, iniciades des de la presencialitat, pretenen esdevenir els fonaments adaptables i progressius a un possible model híbrid o 100% telemàtic.

 1. Definir un únic Entorn Virtual d’Aprenentatge (EVA)Llista classificada amb més de 50 EVAs. N’hi ha amb versions per dispositius mòbils i que disposen d’eïnes de comunicació integrades que permeten connectar tota la comunitat educativa.
  1. Promocionar i formar a les famílies en l’ús de l’EVA com a canal de comunicació segur del grup classe a Educació Infantil i Cicle Inicial.
  2. Des de Cicle Mitjà anar atorgant autonomia a l’alumnat en la gestió autònoma a L’EVA.
 2. Proporcionar un correu electrònic a tot l’alumnat des de P3. Proporcionar les dades a les famílies que en faran custodia durant els primers anys i l’utilitzaran per introduir-se al ús del EVA.
 3. Crear grups de correu electrònic per cada grup classe i per poder crear grups a l’EVA, convocar videoconferències, gestionar el calendari digital, crear grups de xat específics o enviar correus electrònics. 
 4. Determinar un protocol per la nomenclatura dels grups a l’EVA,  la configuració personal i la connexió amb les famílies. Crear un grup a l’EVA per cada curs a infantil i primària. A secundària i batxillerat, per cada assignatura.
 5. Formar als equips docents en relació al nous protocols segons l’etapa educativa que correspongui.
 6. Dissenyar un pla d’accions i activitats per mostrar i acompanyar a les famílies des la primera reunió d’inici de curs en la utilització de l’EVA. A infantil i cicle inicial serà en la gestió directe de l’usuari de l’alumnat. 

 

Articles Relacionats:

Una resposta a “Diferents escenaris d’ensenyament: una proposta integral i urgent. Construint els fonaments.”

Iep.
Et compro les indicacions dels aspectes generals (en especial la 5, que hem viscut situacions molt ridícules aquest confinament…) i l’argument de la sostenibilitat pro escenaris més o menys telemàtics, però veig molt difícil la seva aplicació dins d’una estructura social i laboral que necessita (i malauradament només contempla) la funció “guarderia” dels instituts.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.