Categories
dia a dia

Un any de de ChatGPT: els docents li perden la por (entrevista pel Diari Ara)

A la taula amb Beatriz Martín, Miquel Àngel Prats i Diana Silva.

Després de la participació en la xerrada organitzada per la Coordinadora Catalana de Fundacions: “ChatGPT i IA en l’àmbit educatiu: amics o enemics?” al Col·legi de Llicenciats de Catalunya. La periodista especialitzada en educació, Diana Silva em va entrevistar per poder redactar el següent article publicat al Diari Ara el passat 1 de desembre del 2023:


Fa només un any, la ja arxiconeguda OpenAI llançava una aplicació que permetia conversar amb un bot que responia com una persona a través de la intel·ligència artificial (IA). El que inicialment semblava ser una eina més, va començar a cridar l’atenció per la precisió de les respostes i en tan sols cinc dies va aconseguir més d’un milió d’usuaris. Una xifra que aquest novembre s’ha disparat fins als 100 milions d’usuaris setmanals. El fet que l’eina aprengués sola aprofitant les mateixes dades que els usuaris li proporcionen i la capacitat d’oferir textos amb sentit en qüestió de segons va fer que ràpidament saltessin les alarmes al món educatiu per si ChatGPT obria la porta a un plagi acadèmic impossible de detectar.

El que molts han convertit en una nova batalla de l’ésser humà contra la màquina com ja havia passat amb webs com El Rincón del Vago o Viquipèdia, alguns docents ho comencen a veure com una gran finestra d’oportunitats per a una autèntica revolució a l’aula. “Havia fet cursos sobre IA, però amb ChatGPT vaig quedar bocabadat”, recorda el professor de digitalització de l’Escola Pia Calella Christian Negre. Va aprofitar les vacances de Nadal per fer proves amb l’aplicació per començar-la a fer servir a la represa de les classes i, onze mesos després, el resultat són un munt d’activitats que van des de la creació d’exercicis amb respostes múltiples fins a continguts gairebé a mida i temaris.

“Em crea un text en anglès. Si veig que és massa complicat me l’adapta a un nivell més assequible, li puc demanar que hi inclogui vocabulari del cos humà i que ho expliqui tot fent servir el present simple”, detalla Negre. I continua: “Continguts personalitzats i amb un valor afegit que sense ChatGPT serien inimaginables o implicarien setmanes de feina extra, ara els podem tenir en qüestió de segons”. El docent ha fet sessions en què els alumnes interactuen amb el bot demanant-li que els faci preguntes sobre un temari. O en què han de potenciar la creativitat creant els ingredients per fer una història i veure si ChatGPT escriu el text que esperaven.

Però ni l’institut és l’únic espai educatiu on pot ser útil ChatGPT ni Negre és l’únic docent que el fa servir, tot i que el seu ús és encara molt residual. “Et permet treure feina feixuga i burocràtica i que el docent pugui invertir més temps en l’atenció personal de l’alumne”, diu el professor titular de tecnologia educativa de l’URL Miquel Àngel Prats. A ell li ha servit per fer horaris docents o calendaris, però també per crear una unitat didàctica. “El resultat sempre és un primer esborrany, però ja és molt més que partir de zero. El que cal tenir clar és que el que et dona ChatGPT ha de ser el punt de partida, però mai el d’arribada”, insisteix. Prats també explica que l’eina es pot fer servir per aprendre aspectes sobre personatges històrics conversant-hi directament: “Pots entrevistar Aristòtil, Quevedo o da Vinci”.
I els alumnes?

“Els universitaris i els alumnes d’ESO i batxillerat ja el fan servir i no se n’amaguen”, admet Prats. Els professors expliquen que han observat moltes pràctiques útils entre aquells que han fet del ChatGPT el seu “tutor d’estudis”. N’hi ha que li insereixen un tema que han fet a l’aula i demanen que els ho torni a explicar d’una manera més entenedora o que creï imatges i gràfics.

Ara bé, els docents també avisen que la incapacitat de detectar l’ús de l’eina obliga a repensar la manera com s’avalua els alumnes. “Ens hem de fixar més en el procés que en el resultat i donar més força a les pràctiques a l’aula”, diu Prats. Tot i això, recalquen que la prohibició no té sentit: “L’eina existeix i no mostrar- la o bloquejar-la seria una irresponsabilitat”, conclou Negre.

Articles Relacionats:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.