Categories
formació i educació netaudio opinió

Què és un netlabel?

Què és un netlabel?

Un netlabel és una entitat online que ofereix produccions audiovisuals, principalment àudio. Aquesta activitat en el món virtual a vegades es tradueix al món físic en concerts, sessions, exposicions, festes, debats i altres activitats lúdiques i culturals.

Quina diferència hi ha entre un netlabel i un segell discogràfic que utilitzi internet per distribuir el seu producte?

Actualment, hi ha dues diferències bàsiques:

  1. la gran majoria de netlabels ofereixen el seu producte gratuïtament.

  2. els netlabels utilitzen llicències legals menys restrictives que el copyright, permetent als artistes escollir fins a quin punt volen cedir les seves produccions.

Molts artistes veuen els netlabels com una plataforma de promoció renovada davant l’hermètica i restrictiva estructura tradicional del segells discogràfics convencionals que difícilment allotjarien les seves produccions. Altres la veuen com una eina adient per l’intercanvi d’experiències, coneixements i pensament contemporani.

Quin tipus de música puc trobar en un netlabel?

A l’actualitat s’hi pot trobar música d’estils molts diferents, quasi tota caracteritzada per la seva distància vers la música habitual dels mass-media i les radio-fórmules. Tot i que un percentatge alt dels catàlegs podrien definir-se com a “música electrònica” (amb totes les variants i connotacions imaginables), l’oferta compren cada cop més estils tecnològicament no tan propers com el folk, la música de cambra, el rock, el jazz o el country. Des d’un punt de vista sociològic, la possibilitat d’accedir a aquesta diversitat, afavoreix la riquesa cultural i finalment, fomenta l’esperit crític.

Hi ha molts netlabels? Quins?

Respondre aquesta pregunta és difícil, n’hi ha milers. Molts neixen i al cap de poc desapareixen, altres perduren durant anys, alguns es transformen… més o menys com ho fa l’energia.

On puc trobar música de netlabels que m’interessi?

Hi ha diversos serveis que recullen i categoritzen per estils els netlabels. Uns dels més populars són archive.org o sonicsquirrel.net. A nivell estatal hi ha diversos blogs i fòrums sobre netlabels. A minifu.com hi ha una llista força actualitzada dels netlabels nacionals i altres punts de partida per submergir-se en la immensitat de netlabels.

Articles Relacionats:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.