Categories
articles amb video formació i educació opinió

Què és el programari lliure?

El video no te gaire a veure amb el tema principal d’aquest article però em fa molta gràcia…

Comencem pel principi. Un ordinador no sap si és un ordinador o una torradora sense un programa que li digui que és un ordinador i no una torradora. Fàcil, oi? Malgrat això, no hem de creure que el programari, (que és el conjunt de programes instal·lats a l’ordinador), és més important que el maquinari, (format per tot allò que puc tocar amb les mans: el famós disc dur, el monitor, el ratolí….). De fet, de què ens serviria el millor programa de mecanografia sense un teclat per practicar? Resumint: en un ordinador hi ha dues parts imprescindibles que depenen una de d’altra per funcionar, el maquinari (en anglès hardware), i el programari (software). Imagineu-vos que teniu el millor video joc que s’hagi inventat però que no teniu una pantalla on veure’l. Absurd, oi? Avui parlarem d’alguns programes que podem instal·lar a l’ordinador, és a dir, d’una part del programari.

[ad]

Els programes poden ser de dos tipus: propietaris i lliures. El software propietari és aquell que has de pagar per utilitzar. A canvi, i en teoria, t’ofereix un producte de qualitat amb un servei tècnic especialitzat. Actualment, el software lliure, també ofereix un producte i un servei tècnic de qualitat però manté dues grans diferències respecte al propietari: no cal pagar pels programes i amés, pots utilitzar-los sense cap tipus de restriccions. Aquestes diferències, a nivell econòmic, es tradueixen en una reducció de la despesa considerable. De fet una part significativa de l’Administració Pública ja utilitza aquest tipus de programari ja que es pot instal·lar lliurament a qualsevol número d’ordinadors .

L’exemple per excel·lència el formen Windows (software propietari) i Linux (software lliure), tots dos, sistemes operatius. El sistema operatiu és el programa bàsic per a qualsevol ordinador. Recuperant l’exemple d’abans, el sistema operatiu és el que s’encarrega de dir al disc dur, al teclat o al monitor que no són torradores. Windows és un software propietari i probablement, el més popular de tots. Si una empresa compra ordinadors amb Windows, haurà de pagar les llicències. En cas de no pagar-les, estaria infringint la llei.

Tot i això, una part dels usuaris domèstics tenen instal·lades còpies ilegals de Windows als seus ordinadors sense ni tan sols saber-ho. Això podria ser contraproduent per l’empresa titular de Windows, Microsoft, però de fet ja els va bé, ja que així la gent s’acostuma a fer-lo servir i així les empreses no han d’invertir en la formació dels seus treballadors. Microsoft no perd el temps comprovant si un particular utilitza Windows il·legalment, no li surt a compte. Microsoft investigarà els ordinadors de grans empreses o institucions públiques, d’on realment obté benefici. Per tant, si tens a casa un Windows instal·lat sense una llicència legal, no cal que pateixis, no et vindran a buscar.

L’altre opció seria instal·lar Linux. Així l’empresa no hauria de pagar cap llicència i podria modificar-lo lliure i legalment per ajustar-lo a les seves necessitats. Això no pot fer-se amb Windows. Aquest sistema operatiu és tancat, no pot modificar-se. Encara que hi hagi coses que no les facis servir o no s’ajustin al que necessites, no podràs evitar que s’instal·lin.

Si tens instal·lat Linux necessites programes per Linux, de la mateixa manera que si tens Windows necesites programes per Windows. Segons els més hàbils, instal·lar i utilitzar Linux no és gens difícil, però la veritat, jo ho vaig intentar fa uns quants anys sense èxit i no ho he tornat a intentar. De totes maneres el món del software lliure no s’acaba amb Linux. De fet, Linux només n’és una petita part, hi ha molts programes lliures per Windows que pots utilitzar gratis i legalment. Només per posar algun exemple, el famós Office de Microsoft, (que també s’hauria de pagar), te l’equivalent lliure anomenat Open Office que exceptuant algunes petites diferències, et permet fer pràcticament el mateix. La popularitat del navegador d’internet Explorer fa temps que perd posicions davant del Firefox, lliure i per molts, millor.

L’Escola Pia ja fa un parell d’anys que ha decidit integrar programari lliure a les seves aules. A la pàgina web http://www.escolapia.cat/pl/ trobareu un bon grapat de programes lliures de tota mena, tots gratuïts. Aquesta decisió permet a l’Escola comprar més ordinadors i haver de pagar menys llicències, permet que les families, els mestres i els alumnes disposin dels mateixos programes a qualsevol lloc i per sobre de tot, que es fomenti una cultura de la legalitat. Tal com deia l’anunci aquell del detergent: “Busqui, compari i si troba alguna cosa millor, compri-la”. Mentrestant però, podem utilitzar programari lliure.

Articles Relacionats:

  • Cap article relacionat

2 respostes a “Què és el programari lliure?”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.